Το Δ.Σ. σας καλοσωρίζει στο ιστολόγιό μας. Η ενεργή συμμετοχή όλων των γονέων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή λειτουργία του συλλόγου μας. Το Δ.Σ. καλεί τον κάθε γονιό να συμβάλλει με απόψεις-παρατηρήσεις-ιδέες-προτάσεις στη δραστηριοποίηση του συλλόγου και στον εμπλουτισμό του ιστολογίου μας.


Αρχική | Αργίες Σχ. Έτους | Καταστατικό Συλλόγου | Επικοινωνία


Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ !



Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 1ου Δημ. Σχολείου Παλαμά σας ενημερώνει :
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ !

ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

Η ανάγκη των εταιριών να πετύχουν μεγαλύτερη πληθυσμιακή κάλυψη και να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση για μεταφορά δεδομένων (ήχου, εικόνας, βίντεο, ιντερνέτ) από τους χρήστες κινητών τηλεφώνων, αυξάνει συνεχώς τον αριθμό των κεραιών, πολλές από τις οποίες λειτουργούν παράνομα.
Το ακούμε συχνά , ακούμε για επιπτώσεις στην υγεία , συμφωνούμε τελικά ότι δεν πρέπει να υπάρχουν τέτοια πράγματα σε κατοικημένες περιοχές , αλλά …

ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ !!

Δεν κάνουμε τίποτα.
ΓΙΑΤΙ ;

Εσύ Γονιέ , Παππού , θείε  , δεν θέλεις και πράττεις το καλύτερο για τα παιδιά σου; 

ΣΚΕΨΟΥ !!

  • ·         Οι ασύρματες ακτινοβολίες που εκπέμπουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας έχουν πλέον χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  ως «πιθανά καρκινογόνες».

  • ·         Aρνητικές επιπτώσεις υγείας που προκαλούνται στους ανθρώπους όπως πονοκέφαλοι, αϋπνία, βλάβες στην μνήμη κλπ, μπορεί να μην απειλούν τη ζωή αλλά έχουν ένα εξασθενητικό αποτέλεσμα που επηρεάζει την ευεξία και στην περίπτωση των παιδιών μπορεί να υπονομεύσει την νευρολογική και ακαδημαϊκή τους ανάπτυξη, όπως είναι ήδη φανερό από τις εμπειρίες γειτνίασης παιδικών σταθμών με κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Αυτά που διαβάσατε παραπάνω είναι ΛΙΓΑ από τα ΠΟΛΛΑ που προκαλούν οι ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ.
Μπορείς και εσύ να βοηθήσεις ! Υπέγραψε το σχετικό έγγραφο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 1ου Δημ. Σχολείου Παλαμά.

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Ανακοινωση Δ.Σ Γονέων & Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου & 1ου Νηπιαγωγείου Παλαμά



Στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε  την Τρίτη 18/6, ο Δήμαρχος κ. Πατσιαλής δεσμεύτηκε, παρουσία γονέων, ότι θα δοθεί ένα μεγάλο ποσό για  την αντικατάσταση των οργάνων στα πάρκα του Δήμου Παλαμά. Ποσό μεγαλύτερο από αυτό που αρχικά υποσχέθηκε(15.000 ευρώ και 7000 ευρώ για την συντήρηση των κατεστραμμένων παιχνιδιών). Επίσης  το τοπικό συμβούλιο θα αναλάβει   την απομάκρυνση των επικίνδυνων παιχνιδιών  όσο το συντομότερο  δυνατόν.

Ευχαριστούμε το Σύλλογο Εμποροβιοτεχνών Παλαμά για την Υποστήριξή τους.


Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ"

Σας ενημερώνουμε ότι έγιναν με επιτυχία οι πρώτες στειρώσεις  αδέσποτων Σκυλιών . Αφού συγκεντρώθηκαν  επαρκή χρήματα , στάλθηκαν τα δυο πρώτα Θηλυκά στο αρμόδιο Κτηνίατρο.
Ευχαριστούμε όλους τους φίλους που συνείσφεραν για να πραγματοποιηθεί η κινηση αυτη.





Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΑ




Ο  Σύλλογος μας θα ήθελε να εκφράσει τα θερμά του συλληπητήρια  για τον ξαφνικό θάνατο του δασκάλου και διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου κ. Αποστόλη Παπαντίνα,  στην οικογένεια του εκλιπόντος και στον ευρύτερο συγγενικό του κύκλο.
Ο χώρος της εκπαίδευσης και  τοπική κοινωνία μας έχασε έναν εξαίρετο εκπαιδευτικό αλλά και έναν δραστήριο άνθρωπο, αγαπητό σε όλους. Καλό ταξίδι....

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Απάντηση του Δ.Σ Γονέων & Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολειου & 1ου ΝΗπιαγωγείου Παλαμά

Απάντηση του Δ.Σ Γονέων & Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου & 1ου Νηπιαγωγείου Παλαμά προς την απάντηση της κ. Μουτσανίδου Μαρίας Προέδρου Δημοτικής Κοινότητας Παλαμά

Η ολομέλεια του Δ.Σ. Γονέων & Κηδεμόνων (και όχι μια υποτιθέμενη ομάδα μελών) θέλει να διευκρινίσει ότι στον Καλλικρατικό Δήμο Παλαμά δεν λειτουργεί ούτε μια παιδική χαρά (και όχι 44).
Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση που θα δώσει λύσεις στο πρόβλημα των παιδικών χαρών , και δεν είμαστε διατεθειμένοι να εμπλακούμε σε ανευ λόγου διαμάχη με την εκάστοτε Δημοτική Αρχή.
Άλλωστε το πρόβλημα ήταν γνωστό σε όλους απο πέρυσι, απλά η αδράνεια της Δημοτικής Αρχής μας ανάγκασε να το επισημάνουμε σε συζήτηση που είχαμε ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ μαζί τους.
Επίσης θέλουμε να τονίσουμε ότι ο σύλλογος μας δεν αποτελείται απο ανώνυμα μέλη - τα ονόματα των μελών του Δ.Σ. είναι δημοσιευμένα στον Ιστότοπο του Συλλλόγου. 


Ζητάμε μια ανθρώπινη πόλη για τα παιδιά μας .

Η Ολομέλεια
του Δ.Σ. του
συλλόγου

ΠΡΟΕΔΡΟΣ :
ΒΑΣΩ ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ :
ΕΛΕΝΗ ΜΙΧΑΛΟΥ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ :
ΡΙΤΑ ΜΑΡΓΕΛΗ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ :
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΕΒΑ
ΤΑΜΙΑΣ :
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΟΥΛΑΣ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΤΑΜΙΑΣ :
ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ



Με βάση τις Φωτογραφίες που σας ξαναπαραθέτουμε παρακάτω ( Η κατάσταση των Παιδικών Χαρών ....) ελπίζουμε η Δημοτική Αρχή να κάνει πράξη τις Υποσχέσεις της, οτι θα αντικαταστήσει τα όργανα με καινούργια σύμφωνα με τις προδιαγραφές που προβλέπει η Νομοθεσία :








Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Μάθημα Κυκλοφοριακής Αγωγής

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Μάθημα Κυκλοφοριακής Αγωγής ,υπό την επίβλεψη του Αστυνόμου Τροχαίας Καρδίτσας Κ. Ραφτόπουλο.
Το μάθημα δόθηκε στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής για τις Τάξεις της Δ΄ , Ε' , και ΣΤ' 1ου Δημοτικού Σχολείου Παλαμά, σε συνεργασία με το Δήμο Παλαμά , τον Σύλλογο Διδασκόντων , και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.
Ευχαριστούμε όσους βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί αυτό το μάθημα .











Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Τι λέει ο νόμος για τις «παιδικές χαρές» (Μπορούμε να τα καταφέρουμε!)



Τι λέει ο νόμος για τις «παιδικές χαρές»
της μαμάς και δικηγόρου Λίλης Σκουλαρίκη

Πώς είναι η παιδική χαρά της γειτονιάς σας;
Είναι σε καλή κατάσταση, με καινούριο, ασφαλή εξοπλισμό και όργανα; Ή… μοιάζει περισσότερο με αυτήν εδώ, με όργανα σκουριασμένα και ξεχαρβαλωμένα:
Ας δούμε λοιπόν τι λέει ο νόμος για τις παιδικές χαρές:
H υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 28492/2009 (ΦΕΚ B’ 931/18-5-2009) (δείτε την όλη εδώ: http://www.elinyae.gr/el/lib_file_upload/931b_09.1242729837578.pdf) προβλέπει πώς πρέπει να είναι μια παιδική χαρά.
Ορίζει πρώτα απ’ όλα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο χώρος, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών, όπως να μην γειτνιάζει με χρήσεις που προκαλούν ατμο-σφαιρική και ηχητική ρύπανση και με δραστηριότητες που χρησιμοποιούν επικίνδυνα για την υγεία υλικά, να μην βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από εγκαταστάσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (κεραίες εκπομπής τηλεφωνίας, τηλεόρασης, ραδιοφωνίας) ή πυλώνες υψηλής τάσης κ.ο.κ.
Η υπουργική απόφαση ορίζει ακόμα πώς πρέπει να είναι η περίφραξη, η είσοδος της παιδικής χαράς, οι οδοί στο εσωτερικό της, ο φωτισμός κ.ο.κ.
Η παιδική χαρά πρέπει να διαθέτει καθίσματα για τους συνοδούς, βρύση με πόσιμο νερό, σημεία σκίασης προστατευμένα από τον ήλιο και τη βροχή, εξωτερικές και εσωτερικές προσβάσεις για ΑΜΕΑ, καλάθια απορριμάτων, σήμανση κ.α.
Ο εξοπλισμός της παιδικής χαράς πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένος για ατομικό ή ομαδικό παιχνίδι. Τα υλικά του εξοπλισμού πρέπει να έχουν ελεχθεί, ώστε να ικανοποιούν τις απαιτήσεις προτύπων του ΕΛΟΤ (π.χ. οι γωνίες να είναι στρογγυλεμένες, να μη γίνεται χρήση αμιάντου, τοξικών χρωμάτων, εύφλεκτων υλικών κ.λπ.), όπως επίσης και τα όργανα και οι κατασκευές, καθώς και οι επιφάνειες πτώσης (ειδικό μαλακό δάπεδο) πρέπει να πληρούν προδιαγραφές συγκεκριμένων προτύπων του ΕΛΟΤ.
Πρέπει ακόμα οι χώροι να διαχωρίζονται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και να έχουν τα αντίστοιχα όργανα κ.ο.κ.

Η παιδική χαρά λειτουργεί με ευθύνη του οικείου Δήμου ή Κοινότητας. Η δημοτική ή η κοινοτική αρχή λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία της παιδικής χαράς. Ιδίως:
α) Ορίζει τον υπεύθυνο λειτουργίας της παιδικής χαράς,
β) Ελέγχει την τήρηση του προγράμματος συντήρησης και γενικά τη σωστή λειτουργία της παιδικής χαράς,
γ) Λαμβάνει μέτρα για τη φύλαξη της παιδικής χαράς,
δ) Καθορίζει το ωράριο λειτουργίας της παιδικής χαράς.

Στην παιδική χαρά απαγορεύεται η είσοδος ατόμων που δεν συνοδεύουν παιδί καθώς και η είσοδος κατοικίδιων ζώων συντροφιάς, με εξαίρεση σκύλους συνοδούς ατόμων με αναπηρία.
Με ευθύνη της δημοτικής ή κοινοτικής αρχής λαμβάνονται μέτρα για την φύλαξη της παιδικής χαράς, είτε με περιοδικούς ελέγχους από τη δημοτική αστυνομία ή άλλους υπαλλήλους του Δήμου ή της Κοινότητας, είτε οργανώνοντας εθελοντικές ομάδες φύλαξης, είτε με προσωπικό που ορίζεται για τον σκοπό αυτό, είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο.
Με την υπουργική απόφαση προβλέπεται να γίνεται τακτική συντήρηση της παιδικής χαράς, η οποία θα πρέπει να σχεδιάζεται και να διενεργείται σύμφωνα με τα πρότυπα του ΕΛΟΤ, τις οδηγίες του κατασκευαστή και τη συχνότητα χρήσης του εξοπλισμού. Για το λόγο αυτό θα πρέπει π.χ. να εξασφαλίζεται η άμεση επισκευή του φθαρμένου εξοπλισμού ή τμημάτων αυτού και ό,τι άλλο κρίνεται αναγκαίο, προκειμένου να διασφαλίζεται συνεχώς η ασφαλής παραμονή των παιδιών στην παιδική χαρά, και να τίθεται εκτός λειτουργίας ο εξοπλισμός, ο οποί-ος θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών, έως ότου επισκευαστεί – και να αντικαθίσταται, όταν κρίνεται ότι η επισκευή του είναι αδύνατη.
Στην υπουργική απόφαση προβλέπονται οι αρμοδιότητες του υπεύθυνου λειτουργίας της παιδικής χαράς, καθώς και η διαδικασία πιστοποίησής της καταλληλότητας του χώρου και της λειτουργίας της παιδικής χαράς.

Μέχρι τις 31.12.2012 οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές οφείλουν, να προσαρμόσουν τις παιδικές χαρές, που λειτουργούν ήδη στην περιφέρεια τους, στις διατάξεις της ως άνω υπουργικής απόφασης. Η προσαρμογή πιστοποιείται από την Επιτροπή Ελέγχου Παιδικών Χαρών με την έκδοση πιστοποιητικού καταλληλότητας και χορήγησης του ειδικού σήματος. Μετά το πέρας της προθεσμίας αυτής ή σε περίπτωση που μετά από τον έλεγχο της Επιτροπής διαπιστωθεί ότι δεν είναι δυνατή η προσαρμογή, διακόπτεται η λειτουργία τους.
Ωραία τα λέει η υπουργική απόφαση. Να σκεφτεί κανείς ότι σε ένα σημείο προβλέπει ακόμα και ότι «ο σχεδιασμός της παιδικής χαράς θα πρέπει κατά το δυνατό να ακολουθεί τις αρχές αειφόρου σχεδιασμού (ηλιακά φωτιστικά , κάδοι ανακύκλωσης για μικρά απορρίμματα, ανακύκλωση του νερού για την άρδευση των φυτών, κλπ.)».
Άλλωστε στην Ελλάδα δεν πάσχουμε από νομοθεσία, η νομοθεσία υπάρχει, απλά… δεν εφαρμόζεται!

Τι μπορεί να κάνει λοιπόν κάποιος, όταν η παιδική χαρά της γειτονιάς του δεν πληροί τις προδιαγραφές που αναφέρονται παραπάνω;
Καταρχήν, ο δήμος έχει περιθώριο 4 μήνες περίπου από τώρα. Οπότε μια εύκολη απάντηση του Δήμου σε οποιαδήποτε διαμαρτυρία θα μπορούσε να είναι, «δεν υποχρεούμαστε ακόμα να το κάνουμε, θα τα πούμε στις 31.12.2012». Επίσης, λόγω οικονομικής κρίσης η άλλη εύκολη απάντηση θα είναι «δεν έχουμε λεφτά».
Μπορεί κανείς λοιπόν να περιμένει 4 μήνες και την 1.1.2013 να πάει να κάνει μια έγγραφη διαμαρτυρία στο Δήμο (παίρνοντας οπωσδήποτε αριθμό πρωτοκόλλου). Αν αυτή μείνει αναπάντητη, ή η απάντηση δεν είναι ικανοποιητική, θα μπορεί στη συνέχεια να απευθυνθεί στο Συνήγορο του Πολίτη ή ειδικότερα στο Συνήγορο του Παιδιού και να κάνει αναφορά.
Ωστόσο, μια παιδική χαρά δεν φτιάχνεται σε μια μέρα. Μπορεί κανείς να ζητήσει από τώρα να πληροφορηθεί από τον αρμόδιο Δήμο, τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει για την συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις της ως άνω υπουργικής απόφασης, που πρέπει να έχει γίνει έως την 31.12.2012. Δεν θα ήταν κακό να γίνει μια έγγραφη ερώτηση, να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο ει δυνατόν. Να ξεκινήσει δηλαδή από τώρα κάποιου είδους κινητοποίηση σχετικά με το θέμα.
Μπορεί κάποιος να μαζέψει υπογραφές, με καμμιά 50αριά υπογραφές περιοίκων νομίζω ότι θα δοθεί στο δήμαρχο ένα σαφές μήνυμα ότι από την επισκευή της παιδικής χαράς εξαρτώνται ψήφοι…
Επίσης, μπορεί μεν η υπουργική απόφαση να δίνει περιθώριο μέχρι 31.12.2012, αλλά εάν ο εξοπλισμός μιας παιδικής χαράς είναι επικίνδυνος, υπάρχει θέμα ασφάλειας για τα παιδιά ήδη από σήμερα. Εάν υπάρξει κάποιος τραυματισμός, επειδή π.χ. δεν υπάρχει δάπεδο ασφαλείας ή ο εξπλισμός είναι φθαρμένος, θα μπορούσε ο παθών να κάνει αγωγή στο Δήμο.
Ο κ. Κώστας Στοφόρος έγραψε στο μπλογκ του για την παιδική χαρά της Αγίας Παρασκευής, το κυνήγησε το πράγμα γενικώς στο Δήμο του, απευθύνθηκε και στο Συνήγορο του Παιδιού και τελικά, είδε αποτέλεσμα.

Όσον αφορά το επιχείρημα «είναι οικονομική κρίση, δεν έχουμε λεφτά», προσπαθείστε να πληροφορηθείτε πού δίνει λεφτά ο δήμος σας. Μήπως αρνείται μεν να επισκευάσει την παιδική χαρά, λόγω έλλειψης χρημάτων, αλλά για άλλα πράγματα λεφτά βρίσκονται ως δια μαγείας; Πρέπει να γίνει μια αρκετά μεγάλη κινητοποίηση και φασαρία, ούτως ώστε οι διοικούντες το Δήμο να πεισθούν ότι αξίζει να δαπανήσουν τα χρήματα που χρειάζονται για την παιδική χαρά, εν μέσω οικονομικής κρίσης, αντί να τα σπαταλήσουν από εδώ κι από ‘κει για έργα βιτρίνας (βλέπουμε σε «φτωχούς», κατά τα άλλα, δήμους διακοσμητικά καγκελάκια στα πεζοδρόμια και συντριβάνια, ενώ οι παιδικές χαρές ρημάζουν).
Τέλος, αν πράγματι «λεφτά δεν υπάρχουν», μια ομάδα ενεργών πολιτών θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλία να μαζέψει χρήματα από εισφορές των κατοίκων (ίσως και με χορηγίες από κάποια εταιρία της περιοχής;) για να γίνει το έργο κατ’ αυτό τον τρόπο. Δείτε τι έχουν κάνει στο θέμα αυτό οι atenistas, με προσωπική εργασία των κατοίκων.

Τολμήστε να ξεκινήσετε εσείς την πρωτοβουλία αυτή στην περιοχή σας!

Υ.Γ. Επειδή ζούμε στην Ελλάδα, ξέρω ότι μερικοί θα μου πουν ότι δεν θέλουν να τα βάλουν με τους δημοτικούς άρχοντες της περιοχής τους, για να τα «έχουν καλά» μαζί τους.
Ωραία λοιπόν.
Έχετε κολλητό κάποιον δημοτικό σύμβουλο; Δεν είναι ανάγκη να συγκρουσθείτε μαζί του, τόσο το καλύτερο! Να του γίνετε κολλητσίδα και να του λέτε συνέχεια να σας φτιάξει την παιδική χαρά λοιπόν. Τι σόι κολλητός είναι, αν δεν κάνει χάρες στους «δικούς του»; Μαζέψτε και καμμιά 50αριά υπογραφές… δε νομίζω ότι υπάρχει δημοτικός σύμβουλος που θα περιφρονήσει μια 100αριά ψήφους (υπολογίζω τους γονείς ως ζευγάρια)… ε;


 http://www.elinyae.gr/el/lib_file_upload/931b_09.1242729837578.pdf

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Ανακοίνωση Δ.Σ.

Σας ανακοινώνουμε ότι στις 4, 5, και 6 Ιουνίου Θα γίνει μάθημα Κυκλοφοριακής Αγωγής , απο την Τροχαία Καρδίτσας για τους Μαθητές της Τεταρτης , Πέμπτης , και Έκτης Δημοτικού στο Κυκλοφοριακό Πάρκο Παλαμά.

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Η κατάσταση των Παιδικών Χαρών ....

O Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων με βάση τις κινήσεις που κάνει σχετικά με τα πάρκα και τις παιδικές χαρές του Δήμου μας , αναρτά τις συγκεκριμένες φωτογραφίες για να επιληφθούν και οι υπολοιποι απο εμάς που δεν γνωρίζουν το θέμα .

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΆΡΚΟ  "ΑΣΤΕΡΙΟΝ"










ΠΑΙΔΙΚΉ ΧΑΡΑ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ & ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ








ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΔΑΒΑΚΗ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ




ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΜΠΟΤΣΑΡΗ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ





Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Δεν μπορείτε να κλείνετε σχολεία...


Το σχο­λι­κό συμ­βού­λιο του Σι­κά­γου, πα­ρά τις  δια­μαρ­τυ­ρίες συλ­λό­γων γο­νέων και κη­δε­μό­νων, α­πο­φά­σι­σε να κλεί­σει ή να συγ­χω­νεύ­σει 49 δη­μο­τι­κά σχο­λεία και έ­να λύ­κειο, στο ό­νο­μα της λι­τό­τη­τας.
(Σας Θυμίζει κάτι αυτό ;) 
Πρό­κει­ται για τη με­γα­λύ­τε­ρη συγ­χώ­νευ­ση σχο­λείων στην ι­στο­ρία του Σι­κά­γου. Την πε­ρα­σμέ­νη βδο­μά­δα γι­νό­ντου­σαν κα­θη­με­ρι­νά συ­γκε­ντρώ­σεις στην πό­λη ε­νά­ντια στη διά­λυ­ση των σχο­λείων. Ο 9χρο­νος μα­θη­τής Αζέ­αν Τζόν­σον ξε­χώ­ρι­σε με την ο­μι­λία που έ­κα­νε στη συ­γκέ­ντρω­ση:
«Το ό­νο­μά μου εί­ναι Αζέ­αν Τζόν­σον και πη­γαί­νω στο Δη­μο­τι­κό Μάρ­κους Γκάρ­βεϊ κι αν κλεί­σει πρέ­πει να πάω στο Μά­ου­ντ Βέρ­μον. Έρχο­μαι σή­με­ρα για να σας μι­λή­σω για το κλεί­σι­μο του σχο­λείου μας. Τα παι­διά χρειά­ζο­νται α­σφά­λεια. Ο Ραμ Εμά­νιουελ (δή­μαρ­χος του Σι­κά­γου) δεν εν­δια­φέ­ρε­ται για τα σχο­λεία μας. Δεν εν­δια­φέ­ρε­ται για την α­σφά­λειά μας. Κα­νο­νι­κά, έ­πρε­πε να υ­πο­στη­ρί­ζει αυ­τά τα σχο­λεία και ό­χι να τα κλεί­νει... Μα­ζευ­τή­κα­με, λοι­πόν, ε­δώ σή­με­ρα για να του πού­με ό­τι δεν εί­μα­στε παι­χνί­δια και δεν τα πα­ρα­τά­με. Όχι χω­ρίς να δώ­σου­με τη μά­χη μας. Αυ­τή εί­ναι ρα­τσι­στι­κή συ­μπε­ρι­φο­ρά. Εί­μα­στε μαύ­ροι και εί­μα­στε υ­πε­ρή­φα­νοι. Εί­μα­στε λευ­κοί και εί­μα­στε υ­πε­ρή­φα­νοι. Δεν μπο­ρεί να κλεί­νει τα σχο­λεία μας χω­ρίς να έλ­θει ο ί­διος σ’ αυ­τά και να δει α­πό κο­ντά τι πραγ­μα­τι­κά συμ­βαί­νει. Η εκ­παί­δευ­σή μας εί­ναι δι­καίω­μά μας και γι’ αυ­τό πρέ­πει να πα­λέ­ψου­με».